"Liam"

Kategori: Hästfoto Kommentarer (5)

Nikon D700 & Nikkor 70-200 2.8 ED VR ll / ISO 800 / f2.8 / 1/640 sek / brännvidd 180mm
 
Liamant, eller "Liam" som han hellre kallas.

Son of a Legend #4

Kategori: Hästfoto Kommentarer (4)

Preview

Kategori: Hästfoto Kommentarer (0)

 
Idag har jag och Caroline (som gör sin praktik hos mig) varit och fotat snygga Århults Cornelius. Vi skulle fotat fler hingstar - men det får bli lite senare i vår.
Så kul och en fotografering jag har sett fram emot länge.

Working class hero #2

Kategori: Hästfoto Kommentarer (2)

Working class hero

Kategori: Hästfoto Kommentarer (2)

Gothenburg

Kategori: Övrigt foto Kommentarer (2)


Imorgon åker jag till Göteborg och blir där hela helgen. Så ingen uppdatering här förrän på måndag. Men då lovar jag att fylla på med mer nya hästbilder :) Ser verkligen fram mot morgondagen. Sist jag var där var i höstas & alla bilder i inlägget är tagna från det tillfället. Jag ska hälsa på mina fina vänner som flyttade dit i somras och som jag saknar så det gör ont. Kalmar är en helt annan plats utan dem, en grå & tom stad.

Son of a Legend #3

Kategori: Hästfoto Kommentarer (1)

 
Han är vacker till all oändlighet.

Förkyld

Kategori: Övrigt foto Kommentarer (0)

Lite dött här från min sida då jag legat sjuk. Imorgon hoppas jag kunna komma in i vardagen igen i alla fall. Riktigt trist att vara sjuk - har legat i soffan 2 dygn i sträck känns det som. Men man får väl lite tid till övers för att fundera på en del i alla fall. Dessutom har jag kollat klart på hela säsong 4 av amerikanska Masterchef.. det säger nog ganska mycket om hur tråkigt jag har haft det ;) Att inte ens ta sig tid till att kolla på en vettig serie..

Son of a Legend #2

Kategori: Hästfoto Kommentarer (0)

Nikon D700 & Nikkor 70-200 2.8 ED VR ll / ISO 800 / f2.8 / 1/640 sek

Son of a Legend

Kategori: Hästfoto Kommentarer (1)


Nikon D700 & Nikkor 50mm 1.4G / ISO 320 / f1.4 / 1/1000 sek

Detta är Son of a Legend SL - en otroligt vacker och häftig kille. Kan ni gissa vilka två raser det är i honom? Tycker att bilderna på honom i rörelse talar om mer vad för raser han är men jag kände ändå att jag ville börja med porträtten. Jag tog massor av huvudbilder på honom - inte en enda blev bra enligt mitt tycke, förutom dessa. Precis när dessa togs så hade himlen blivit helt mörkblå & solen lös och hela platsen var gul av solstrålarna som sken på oss. Därför fick bilderna en otroligt fin effekt och det är faktist inte så himla mycket som jag har ändrat från orginalbilden - lite mer kontrast och vinjettering bara.
 
På tal om vinjettering så är det en grej jag älskar med min "nya" D700, att den ger så himla fina vinjetteringar vid större bländare.
Jag vet att alla inte gillar det men det gör jag.

Redigering

Kategori: Tips & trix Kommentarer (4)

Detta är orginalbilden
 
 Detta är den klara bilden

Jag börjar med att öppna filen och eftersom att jag fotograferar i RAW-format så öppnas den i Camera Raw. Här är bäst att justera saker som har med skuggor, högdagrar och etc men man kan ändra i princip allt. Den här bilden var tagen i helt fel ljus från början och det är inget ställe eller ljus jag själv hade valt om jag fått välja helt själv, så därför får jag lätta upp skuggor osv ganska så mycket här för att kunna "rädda den". Som ni ser är ögonen och allt annat som är svart & mörkt fullt av tunga skuggor.
 
Här lättar jag upp skuggor väldigt rejält som ni ser i reglaget "shadows". Jag minskar även det vita för att ponnyn inte ska få en vit, utfrätt färg i slutändan under "whites". Hela bilden är också lite underexponerad därav drar jag i reglaget "exposure - plus 0,25 blev lagom här.
 
Jag skulle beskurit direkt i Camera Raw egentligen, men glömde av det. Lite smått bara.
 
Vanligtvis så brukar jag "duplicera" bakgrundlagret för att man helst inte ska redigera nåt på orginalbilden. Men jag glömmer det ibland & denna gången gjorde jag inte det då jag mestadels ändå jobbar med justeringslager.
 
Här ska jag skapa ett justeringslager med en övertoningskarta för kontrast & färg
 
 Övertoningen är skapad. I fältet till vänster kan ni själva välja vilka färger ni vill ha. Ibland kanske jag tex kör en mörkbrun och ljusgul nyans istället för att övertoningen ska ge lite mer färgeffekt. Denna gången kör jag på svart & vitt.
 
 Justeringslagret med övertoning ska vara markerat och sedan väljer jag blandningläget på lagret. I äldre versioner av Photoshop så tror jag bara man behöver högerklicka på lagret och sen kan man välja blandningsläge i den menyn. Jag väljer "soft light" vilket är "mjukt ljus".
 
 Nu ser bilden ut såhär med övertoningslagret på 100% opacitet
 
 I det här fallet ändrar jag opaciteten till 63% men oftast går det bara att använda ca 20% - beror helt på bilden
 
 Jag lägger på ett action med filter
 
 Ändrar opaciteten till 10% på detta filter
 
 Lägger på ett till filter med en gulare & ljusare nyans. Denna får sen opacitet 19%.
 
 Jag skapar sedan ett justeringslager för ljushet och kontrast
 
 Bilden behöver inte så mycket så +2 på ljushet & +5 på kontrast.
 
 Sen kom jag på att hästen har ju något som hänger lite från känselhåren. En liten grej att ta bort. Här använder jag Patch Tool.
 
 Markerar det lilla objektet..
 
 Håller ner musen och drar ut för att hitta referensmaterial
 
 Done
 
Nu är det klart! Inte så många steg för att få denna bilden klar även om det blev väldigt mycket bilder för att kunna visa er exakt hur jag har gjort. Det lilla som jag tog bort är ju en smaksak men det är heller inget större att ta bort. En sådan liten grej är så lätt att missa i kameran, tror aldrig jag märkte det när jag fotade. Har ni större saker ni vill ta bort ganska ofta så rekommenderar jag att tänka en gång extra innan ni tar bilden så att det blir rätt från början :)
 
Som ni kan se är jag lite småvirrig i mitt arbete. Glömmer saker & klonar allra sist. Sån är jag..
 
Sen är jag lite lat som använder färdiga actions.. Ofta blandar jag dem eller lägger till egna filter för att få den effekt jag vill. Det är jättebra dock för att lära sig att hantera olika filter & funktioner och för att förstå hur det fungerar. Dessa är gratis och kan laddas ner här. Det är duktiga Yohanna som tipsat om dem från början. Sedan finns det massor man kan köpa eller ladda hem på devianart.
 
Kommentera gärna & jag kommer förmodligen återkomma med fler bilder för att visa er hur jag har gjort med andra bilder.

Ack-Va-Vit #2

Kategori: Hästfoto Kommentarer (3)

Nikon D700 & Nikkor 50mmg 1.4G & Nikkor 70-200 2.8 ED VR ll

Behind the scenes

Kategori: Hästfoto Kommentarer (1)

 
Jag tänkte att detta kanske kunde vara kul att se. De två översta bilderna visar något roligt hopp han gjorde när han blev lite sur på hunden. På de två understa bilderna ville jag mest visa vilket otroligt stort steg den här killen hade. Han var så laddad & vann så mycket mark när han sprang över fältet och det var häftigt att se. Dessa två bilder var det som visade det allra bäst. Han var verkligen rolig att fota :)

Torsdag

Kategori: Hundfoto Kommentarer (0)

Nikon D700 & Nikkor 50mm 1.4G / ISO 200 / f1.4 / 1/800 sek och 1/1600 sek
 
Det blev inte så mycket bilder och en väldigt kort promenad. Lagom tills vi skulle ut så tycktes den fina frosten ha försvunnit lite. Åtminstone fanns det inget bra ställe att få med den i bilden ihop med hundarna. Nu orkar jag inte göra så mycket mer idag än att sitta här. Imorgon vill jag vara frisk!

Nähä

Kategori: Hästfoto Kommentarer (2)

Nikon D700 & Nikkor 50mm 1.4G
 
Det blev ingen fotografering idag heller. Dimman finns kvar & det är väldigt mulet. Vilket är synd för det är otroligt vackert & hela landskapet är fullt av frost. Men det var nog lika bra - jag har blivit förkyld igen och känner inte så mycket ork. Så dagen kommer ägnas åt att redigera bilder. Om jag orkar ska jag ta med mig kameran ut när jag promenerar med hundarna - kan ju bli fint!

Morran

Kategori: Hundfoto Kommentarer (0)

Nikon D700 & Nikkor 50mm 1.4G / ISO 500 / f1.4 / 1/500 sek

Imorgon ska jag fota något extra roligt. Vad kan ni få se en liten titt på imorgon kväll! :) Jag hade en inplanerad fotografering idag också egentligen men det var som om morran hade varit ute inatt - tät dimma nästan hela dagen. Hade givetvis kunnat bli häftigt på sitt vis men det var inte riktigt det vi var ute efter.

Ack-Va-Vit

Kategori: Hästfoto Kommentarer (2)

Nikon D700 & Nikkor 50mm 1.4G & Nikkor 70-200 2.8 ED VR ll

Until the sunrise

Kategori: Hästfoto Kommentarer (4)

Nikon D700 & Nikkor 70-200 2.8 ED VR ll / ISO 250 / f3.2 / 1/640 sek / brännvidd 175mm

Okej, nu har jag släppt loss helt i Photoshop bara så ni vet. Detta var en bild som vart lite misslyckad så jag började expremintera lite. Man kan ju lära sig en del nytt på vägen & det är ett jättebra nattnöje. I bakgrunden ser ni havet & det vackra alvaret på öland. Jag har använt lite filter & på färgbilden är det ju tydligt att jag har lättat upp en del skuggor.

Endless #2

Kategori: Hästfoto Kommentarer (9)

Nikon D700 & Nikkor 50mm 1.4G / ISO 500 / f1.4 / 1/640 sek

Snow White

Kategori: Hästfoto Kommentarer (1)

Nikon D700 & Nikkor 70-200 2.8 ED VR ll / ISO 250 / f2.8 / 1/800 sek / brännvidd 190mm

Jag kunde inte hålla mig idag heller.. här har ni en liten smygtitt från dagens fotografering ;) Snön kom för bara några dagar sedan och är redan påväg att försvinna. Jag är nog ensam om att tycka det är negativt. Det blev ju ett himla lyft i bilderna kände jag. Sånt är livet.