Äntligen fredag

Kategori: Hästfoto Kommentarer (4)

Nikon D700 & Nikkor 70-200 2.8 ED VR ll / ISO 1000 / f2.8 / 1/500 sek / brännvidd 200mm

Idag sitter jag och försöker bli klar med My & hennes bilder på Sammy. Jag har fått mindre tid än jag tänkt till redigering så det ligger lite på lager. Tur det är roligt att redigera - man ska bara ha tiden även om det inte tar så lång tid när man kommit på hur man ska ha bilderna. Egentligen ville jag vänta med att publicera denna bild men ja, ni måste ju ha något att titta på också!

I helgen har jag kanske 2 fotograferingar. En av dem är redan spikad, den andra får vi se hurdant vädret blir. Men jag ska i alla fall få fota hästar i snö! Och nästa vecka har jag en ännu mer spännande fotografering. Fortfarande hästar då, men en lite extra rolig. Vad ska ni göra i helgen?

Kvällstankar

Kategori: Övrigt foto Kommentarer (3)

Nikon D300s & Sigma APO HSM 70-200 2.8 Macro / ISO 400 / f2.8 / 1/640 sek

Jag vet att jag inte är överdrivet personlig i bloggen. Jag har valt bort det ganska så medvetet - det har främst varit mina bilder jag vill dela med mig av. Jag har aldrig varit någon överdrivet bra bloggare ;) Dessutom har det varit kul att via sina egna bilder få chansen att inspireras av andra. Det är nog det bästa med det hela. Alla fina bilder och inspiration ni ger mig!
 
Bilden är tagen för snart ett år sedan. Detta var min andra fotografering som var mot en kund - min första mot någon jag inte kände. När jag kikar tillbaka inser jag att jag har utvecklats en hel del. Jag vet mycket mer om min kamera än då & jag vet mycket mer om hur jag ska uttnytja ljus & vinklar. Men ibland känns det som att man har så långt kvar. Jag kan erkänna att jag allt som oftast bara är "nöjd" med bilderna från en fotografering. Jag vet ju självklart att jag aldrig kommer bli fullärd. Så är det med allt i princip. Det är bara det att jag har sådana otroliga krav på mig själv. Vad jag än gör, så vill jag göra det bäst. Under året har jag lärt mig hantera det bättre. Men det händer ofta att jag ifrågasätter min förmåga.

Jag vill berätta det för att ni är så himla många som är grymma där ute. Jag kan tänka mig att många känner som mig och kan relatera till det. Jag vill bara ge er en peppkram & jag kan säga att många av er är andledningen till att jag känner såhär eftersom att det ibland känns som att alla är så mycket bättre än mig. Men man ska inte jämföra sig med andra.

Vad jag kan trösta mig med är att det känns som jag har börjat hitta en röd tråd i mina bilder. Kanske inbillar jag mig, men jag vet mer hur jag vill att mina bilder ska vara & vad de ska förmedla. Visst är det kul att utvecklas? Gör mig en tjänst och kolla på er egen utveckling!

Kenzo #4

Kategori: Hästfoto Kommentarer (0)

Nikon D700 & Nikkor 50mm 1.4G & Nikkor 70-200 2.8 ED VR ll

Kenzo #3

Kategori: Hästfoto Kommentarer (0)

Nikon D700 & Nikkor 50mm 1.4G & Nikkor 70-200 2.8 ED VR ll

Så vacker! Jag hoppas jag får chansen att fota honom igen. Notera hur höstigt det ser ut & detta var nu i Januari. Det hjälpte lite att klaga tror jag, igår kom snön & tydligen ska det komma mer. Så kul!

Höstig vintermonsun

Kategori: Hästfoto Kommentarer (4)

Nikon D700 & Nikkor 70-200 2.8 ED VR ll
 
Bjuder på en bild från dagens fotografering. Detta är Monsun - mer kallad Måns. En jättefin welshkille med en del trick bakom öronen. Jag fotade hans två vänner också men på något sätt var det han som hela tiden fastnade i rampljuset. Det blir lätt så med lite extra snygga hästar :) Inte helt säker på redigeringen. Åter igen en fotografering med tugnt & grått ljus. Nu vill jag verkligen ha snö.

Kenzo #2

Kategori: Hästfoto Kommentarer (2)

Nikon D700 & Nikkor 50mm 1.4G 

Nu är jag äntligen klar med bilderna på Kenzo. Porträttbilderna var jag säker på hur jag ville ha dem men bilderna i rörelse blev väl inte lika bra & det var knepigt ljus vilket gjorde redigeringen lite knepig. Det var grått, trist & så hade vi ju sådan otur att det regnade lite smått också. Men Kenzo var så lättfotad och han sprang runt som en galning helt självmant så jag kände mig ändå lyckligt lottad. Världens finaste modell!

Kenzo

Kategori: Hästfoto Kommentarer (2)

Nikon D700 & Nikkor 50mm 1.4G

Bjuder på lite Kenzo, en jättefin halvblodvalack som växt upp på Ingelstorpskolan. När jag får tid över kanske jag ska rota fram lite fölbilder på honom också.

Tuesday

Kategori: Allmänt Kommentarer (0)

 
Jag är inne i en liten redigeringsperiod nu då jag har lite uppdrag som jag gjort för min portfolio som väntar på att bli klara. Dessutom håller jag på att göra om min hemsida så därför har jag inte haft så mycket tid för bloggen tyvärr. Jag kommer också flytta bloggen så att den ligger direkt på hemsidan - men inte förrän den är klar då. Och givetvis säger jag till :)

Yellow #2

Kategori: Hästfoto Kommentarer (2)

Nikon D700 & Nikkor 70-200 2.8 ED VR ll

Endless

Kategori: Hästfoto Kommentarer (0)

Nikon D700 & Nikkor 50mm 1.4G

Idag började jag redigera bilderna på Sammy, den stora hopphästen som tillhör min arbetskamrat. Hon fick vara en av de hästarna jag valde ut till en portfoliofotografering. Så himla läcker & snäll. Och jag kunde inte hålla mig till att visa denna. My och Sammy är så himla fina ihop.

Yellow

Kategori: Hästfoto Kommentarer (2)

Nikon D700 & Nikkor 50mm 1.4G & Nikkor 70-200 2.8 ED VR ll

Det här är Rabat, en gul liten ölandshäst som är duktig på att hoppa. För er som inte vet vad en ölandshäst är kan läsa här! Egentligen är väl rasen utdöd, men man har "återskapat" den & Rabat står på just Torslunda Gård där den sista ölandshästen ska ha somnat in. Ganska så kul!

Wimsa #5

Kategori: Hästfoto Kommentarer (0)

Nikon D700 & Nikkor 50mm 1.4G & Nikkor 70-200 2.8 ED VR ll

Wimsa #4

Kategori: Hästfoto Kommentarer (0)

Nikon D700 & Nikkor 50mm 1.4G & Nikkor 70-200 2.8 ED VR ll

Wimsa #3

Kategori: Hästfoto Kommentarer (3)

Nikon D700 & Nikkor 50mm 1.4G & Nikkor 70-200 2.8 ED VR ll

Wimsa var en energisk tjej, med en underbart söt uppsyn. Lite svårt att stå stilla, mycket unghästnerver och med egna åsikter. Hon var alltså inget svårt att få i rörelse utan hon skötte det bäst själv nästan. Det är alltid tacksamt. Korsning med bland annat travare, och det var nog det som gjorde henne så rolig! Svansen upp i vädret och iväg i världens snyggaste trav! Ni kommer få se vad jag menar i nästa inlägg.

Lördag

Kategori: Övrigt foto Kommentarer (3)

Nikon D700 & Nikkor 70-200 2.8 ED VR ll

Lördag & jag ska iväg på ännu en hästfotografering. Sitter mest och väntar på att tiden ska gå, objektiven är redan putsade och cd-skivan som ska hålla mig sällskap på den lite längre färden är färdigbränd.
 
Några domherrar satt utanför mitt sovrumsfönster igår, så jag tog en liten bild. Jag har faktist funderat på om man ska börja fota fåglar lite, som ett sidoprojekt. Bara gå ut i naturen och njuta & försiktigt smyga på fåglar. Kan va nåt!

Wimsa #2

Kategori: Hästfoto Kommentarer (2)

Nikon D700 & Nikkor 50mm 1.4G & Nikkor 70-200 ED VR ll

Dagens häst

Kategori: Hästfoto Kommentarer (1)

 
Idag har bland annat denna dam blivit fotograferad. Även ett islandssto ställde upp som modell.
Så himla kul att göra ett litet eget projekt! Bilder kommer så småningom, givetvis :)

Facebook-sida

Kategori: Hästfoto Kommentarer (0)

 
Ja, jag har ju en flik på bloggen dit ni kan klicka er till min facebooksida. Men jag tänkte ändå informera om detta till er som har missat detta. Jag har snart 1000 underbara följare där & jag planerar att fixa en tävling till alla när det talet är passerat. Häng gärna på om ni vill :)
 

Wimsa

Kategori: Hästfoto Kommentarer (0)

Nikon D700 & Nikkor 50mm 1.4G / ISO 400 / f1.4 / 1/640 sec
 
Ibland är det så svårt att välja vilken version man gillar bäst - med färg eller utan? Det här är i alla fall Wimsa, ett jättesött korsningssto!

En liten titt

Kategori: Hästfoto Kommentarer (0)


Jag ber om ursäkt för detta. En tråkig tjuvkik! Men jag vill inte visa bilder förrän alla är klara & så har jag ju kvar att visa från tidigare fotograferingar ännu. Men här får ni se vad jag har pysslat med idag. Har fått fota en underbar kille som på många sätt mentalt liknade min egna häst Flipp.

longing for summer

Kategori: Hästfoto Kommentarer (1)

Nikon D700 & Nikkor 70-200 2.8 ED VR ll / ISO 800 / f2.8 / 1/2000 sec
 
Ska jag vara ärlig är detta nog en av mina favoritbilder. Jag var så nervös inför denna fotograferingen eftersom jag precis hade köpt min D700 och det var första hästfotograferingen med den. Den här kraftfulla killen är endast två år då bilden togs. Här ser han mycket mer vuxen ut enligt mig. Trots sin ringa ålder, så fanns det så mycket kraft inom honom. Bilden får mig även att längta till sommaren, till allt det nya som detta året ger möjlighet till. Ser fram emot en ny hästsommar med allt som jag lärt mig och tagit med mig från förra året. Mycket ska jag göra annorlunda. Jag vågar egentligen inte ha några mål, vågar inte sätta ribban. Men inom mig så hoppas jag på mycket och jag tror jag håller det hemligt. För då är det bara mig själv det påverkar om det inte skulle gå åt rätt håll.

Nu blickar jag framåt mot de tre hästfotograferingar som väntas dessa två kommande dagar. Håll tummarna för att det inte regnar!

Golden Boy #4

Kategori: Hästfoto Kommentarer (2)

Nikon D700 & Nikkor 70-200 2.8 ED VR ll & Nikkor 50mmg 1.4G

Som ni kanske ser mer på dessa bilder så är den här killen (som kallas för Gibbe) korsning mellan quarter och paint. På galoppbilden ser han verkligen ut som en kraftfull westernhäst - både ett muskulöst fram- och bakparti. När vi skulle ta bilder i rörelse hade han helt klart egna åsikter och lyckades ge en spark på stackars Anna, som det som tur var gick väldigt bra med. Ja, det går inte alltid smärtfritt när man fotograferar hästar ;)

Golden Boy #3

Kategori: Hästfoto Kommentarer (3)

Nikon D700 & Nikkor 70-200 2.8 ED VR ll & Nikkor 50mm 1.4G

Före & efter #2

Kategori: Tips & trix Kommentarer (3)

 
På den här bilden har jag klonat på ett par små ställen där pälsen har varit borta/smutsig, samt ett par strån som jag tyckte störde lite. Sedan har jag lagt på kontrast, ett par "vintage-actions" med olika varma filter och kurvor och ett gradient filter med mjukt ljus och ca 44% i opacitet. Och så ett justeringslager med färgbalans/color balance för att inte bilden ska bli för röd. Jag hoppas ni gillar dessa inlägg! :)

Golden Boy #2

Kategori: Allmänt Kommentarer (3)

Nikon D700 & Nikkor 50mm 1.4G / ISO 200 / f2.0 / 1/1000 sec
nedre raden: ISO 250 / f2.0 / 1/640 sec

Golden Boy

Kategori: Hästfoto Kommentarer (1)

Nikon D700 & Nikkor 50mm 1.4G / ISO 250 / f2.0 / 1/1000 sec
 
Jag tror jag är inne lite i en "guld/gul/röd höstperiod" gällande redigeringen på mina bilder.. Det är ju ändå ingen snö och hur milt som helst, så det blir ju hur eller hur inga vintriga bilder och det har varit otroligt grått och trist. Jag har upptäckt hur kul det är med filter och actions och hur mycket snyggt man kan göra om man är lite kreativ. Dessutom har jag fått boken "Photoshoprecept" i julklapp av min fina man så det går ju inte att låta bli att testa massor av olika saker!
 
Veckan som kommer bjuder på en massa hästfotograferingar så det ser jag verkligen fram emot.
 

Magic Surprise #2

Kategori: Hästfoto Kommentarer (1)

Nikon D700, Nikkor 50mm 1.4G & Nikkor 70-200 2.8 ED VR ll

Före & efter

Kategori: Tips & trix Kommentarer (2)

Nikon D700 & Nikkor 50mm 1.4G / ISO 640 / f1.8 / 1/320 sec
 
Här får ni min första före & efter-bild. Jag vet att det har efterfrågats sedan tidigare så jag hoppas att någon tycker det är intressant. För mig var det kul att se resultatet! Som regel försöker jag verkligen att ändra så lite som möjligt. Framförallt klonar jag på min höjd bort ett störande grimskaft och på någon enstaka bild har jag även klonat bort ett staket som inte har passat in. Men då ska det verkligen vara ett litet, smalt eller relativt gömt staket, jag tar aldrig bort något större - då får det vara kvar för det var ju där när jag tog bilden och då får man istället hitta en bättre bakgrund att fota mot. Jag är verkligen allergisk mot att klona hela bakgrunder, flytta objektet eller klona större delar på själva hästen. I alla fall utan att säga att det är en manipulerad bild.
 
För att få mer av sin egna stil & lite mer liv gällande färger så måste bilden redigeras - precis som man gjorde i mörkerrummen förr i tiden. Även om min kamera och objektiv levererar bra färger och kontraster så behöver det förbättras en aning. Jag kan dock säga att jag numera oftast inte behöver skärpa mina bilder. Tack D700 och mina underbara objektiv!
 
Jag arbetar i Adobe Photoshop CC.
 
Det jag har gjort är helt enkelt:
- Tagit bort grimskaftet & "lagat" grimman (med hjälp av patch tool, klonverktyget & spot healing brush tool)
- Lagt på filter för mer höstiga färger & känsla.
- Lagt på "gradient map" i svartvitt och med "mjukt ljus" (något jag i princip gör på alla mina bilder numera istället för kontrast), samt ett justeringslager med kontrast för mer tryck i bilden
- Trollstav på det vita i bakgrunden och minskat högdagrarna med 1 steg. Lagt det i ett eget lager också med feather 5, så att kontrasten inte påverkar den
- Lagt på en svag vinjettering för att rama in bilden och göra den mysigare

Jag har inte skärpt bilden något, den är inte heller beskuren och jag har inte heller ändrat något mer än vad jag har skrivit här ovan. Så. vad säger ni?