Har ni...

Kategori: Allmänt Kommentarer (2)

... några önskeinlägg? Några frågor? Ös på!

Den svarta hingsten #4

Kategori: Hästfoto Kommentarer (0)

Utrustning: Nikon D300S & Sigma 70-200 2.8 APO HSM Macro

Springbreakhoppet #4

Kategori: Ridsport Kommentarer (1)

Utrustning: Nikon D300S & Nikkor 70-200 2.8 IF-ED VR II
 

In control

Kategori: Hästfoto Kommentarer (2)

Utrustning: Nikon D300S & Nikkod 70-200 2.8 IF-ED VR II

Ja. Bara något jag fick för mig att fota på hopptävlingarna sist. Vad mycket vi egentligen kontrollerar hästen. Många saker kan hända ur det här perspektivet, många olika sätt att tala med hästarna. Så himla individuellt. Både inspirerande, tankeväckande och sett ur ett lite filosofiskt perspektiv. De ljusa kanterna är förresten staketet till paddocken om ni undrar, som fanns med på varje bild. Lite smygande sådär.

Vårkval på Häradsvallen #2

Kategori: Hästfoto Kommentarer (1)

Utrustning: Nikon D300S & NIkkor 70-200 2.8 IF-ED VR II

Blev tyvärr ingen tävling för mig idag. Har haft problem med mina bihålor ett tag och nu har det tydligen blivit värre igen. Tror inte det har hjälpt så mycket att man har "jobbat" dygnet runt. Så jäkla trist, men jag får se fram emot den 11 Maj. Det här är lätt en av de roligaste grejerna jag har fotograferat! En utmaning också, eftersom att islandshästarna "ska" ha olika sorters steg i bilderna. Skitt, trav & galopp på hästar är inte så himla svårt även om man måste träffa rätt där med, men de här små ponnyerna har ju sådan speciell gång och olika moment, samt att då vissa inte lyfter så mycket på benen som andra.

Vårkval på Häradsvallen

Kategori: Hästfoto Kommentarer (1)

Utrustning: Nikon D300S & Nikkor 70-200 2.8 IF-ED VRII

Några bilder ifrån dagen! Åh så mycket fina islandshästar det fanns och imorgon ska jag fota fler!

Tävlingar på Häradsvallen

Kategori: Vardagligt Kommentarer (0)

Upp tidigt en lördag. Solen skiner i alla fall. Idag åker jag en kort sträcka mot Mönsterås för att fota Vårkvalet på Häradsvallen som Strokkur annordnar. Ska bli så roligt & jag är lite nervös inför det.

Ha det bäst!

Springbreakhoppet #3

Kategori: Ridsport Kommentarer (0)

Utrustning: Nikon D300S & Nikkor 70-200 2.8 IF-ED VRII

Springbreakhoppet #2

Kategori: Ridsport Kommentarer (0)

Utrustning: Nikon D300S & Nikkor 70-200 2.8 IF-ED VRII

Japp, nu börjar det nog rulla lite mer här. Jag har avverkat ett stort antal namn på listan ikväll och det är inte så många kvar. Det betyder att jag har tid & möjlighet att börja lägga ut det allra bästa här på bloggen. Det blir några bildserier som vanligt, förmodligen ganska många. Men jag vet ju att ni gillar att se bilder så! :) Var vänliga och respektera copyrighten, så inget sno & använda på facebook eller liknande är ni väldigt rara!

Mycket att stå i

Kategori: Vardagligt Kommentarer (1)

Ikväll ska jag äntligen få börja gå igenom alla bilder från i söndags. Längtar så! Har en lång lista med på personers som ska få kika på eller få bilder, så den kommer jag att beta av i turordning (med lite förtur för vinnarna som vann varsin förstoring). Anledningen till att jag inte hunnit börja förrän senare ikväll är för att jag igår började på mitt nya heltidsjobb. Så om dagarna kan jag inte riktigt redigera. Men ikväll :D

Springbreakhoppet

Kategori: Ridsport Kommentarer (1)

Utrustning: Nikon D300S & Nikkor 70-200 2.8 IF-ED VRII
 

Ja, idag fotade jag alla ekipage på den lokala/regionala hopptävlingen på Kalmar Hästsportklubb. Här har ni en bild från dagen.

Fiona

Kategori: Hästfoto Kommentarer (0)

Utrustning: Nikon D300S & Nikkor 70-200 2.8 IF-ED VRII + reflexskärm
 
Verkligen inte min bästa bild, men den här damen har jag ALDRIG fått bra bilder på tidigare. Seriöst, en mer svårflörtad häst har jag nog inte mött. Den här vackra vårdagen var hon en jätteduktig modell och vi lyckades få fram en glad & lycklig Fiona. Tummen upp för det.

First Light #4

Kategori: Hästfoto Kommentarer (0)

Utrustning: Nikon D300S & Nikkor 70-200 2.8 IF-ED VRII

Hur är läget?

Kategori: Vardagligt Kommentarer (0)

Jag får be lite om ursäkt för dålig uppdatering. Det har helt enkelt varit väldigt mycket att stå i :) Förbereder för fullt inför helgens & nästa helgs tävling. Nytt minneskort, göra presentkort & information till vinnare.

Jag har fått något enstaka önskemål om vad ni vill läsa om, jättevälkommet med fler tips! Jag ska försöka skriva ihop ett tipsinlägg så snart jag kan. Nu är det lite back to work!

Sponsor på Kalmar Hästsportklubb

Kategori: Övrigt foto Kommentarer (0)

På Söndag ska jag fotografera åt Kalmar Hästsportklubb på deras lokala/regionala hopptävlingar. Det ska bli så himla roligt! Jag kommer att fota alla ekipage och finnas på plats för de som vill köpa fina tävlingsbilder på sin häst. Sponsrar även, så varje vinnare kommer att få en förstoring hemskickad, med en bild från tillfället.

(och på fredag, då ska jag till kalmartravet!)

Friesern Lotus #3

Kategori: Hästfoto Kommentarer (0)

Utrustning: Nikon D300S & Nikkor 70-200 2.8 IF-ED VRII
 
Running Free.

Friesern Lotus #2

Kategori: Hästfoto Kommentarer (2)


Utrustning: Nikon D300S & Nikkor 50mm 1.4G + reflexskärm + Nikkor 70-200 2.8 IF-ED VRII
 
Tyvärr är jag inte jättenöjd med hans bilder. Nöjd är jag, men man är allt som oftast väldigt självkritisk. Vacker är han i alla fall.

Friesern Lotus

Kategori: Hästfoto Kommentarer (1)

Utrustning: Nikon D300S & Nikkor 50mm 1.4G + reflexskärm
 
Det här är då Lotus, en 2-årig frieservalack. Hur go & cool som helst. Jag har aldrig träffat en frieser innan så det var lite häftigt. Fastnade verkligen för hans sätt och personlighet, och självklart för utseendet. Sådana här hästar är ju det roligaste att fotografera, hästar som har utstrålning.

First Light #3

Kategori: Hästfoto Kommentarer (0)

Utrustning: Nikon D300S & Nikkor 70-200 2.8 IF-ED VRII + reflexskärm
 

Här kommer ett gäng porträttbilder. Kommer säkert återfinnas ett par-tre stycken till. Hua, vad bilder ni kommer få se ;)

First Light #2

Kategori: Hästfoto Kommentarer (0)

Utrustning: Nikon D300S & Nikkor 70-200 IF-ED VRII + reflexskärm

First Light

Kategori: Hästfoto Kommentarer (4)


Utrustning: Nikon D300S & Nikkor 50mm 1.4G + Nikkor 70-200 2.8 IF-ED VRII + reflexskärm
 

Här får ni tre bilder till att börja med. Det här är halvblodsstoet First Light som ägs av en vän till mig. Pappa är Highlight och mamma heter Fiona. Hon är en sockersöt liten häst som verkligen gör sig på bild (till skillnad från hennes mor). Det var första gången jag hade en riktig hästfotografering med mitt nya objektiv idag också - OM jag är nöjd!

Sneak peak

Kategori: Fotosession Kommentarer (1)

 
Idag har jag fotograferat tre jättefina hästar. 700 bilder att kika igenom - levererar något ikväll till er!

Welshdrömmar

Kategori: Hästfoto Kommentarer (0)

Utrustning: Nikon D300S & Sigma 70-200 2.8 APO HSM Macro samt Nikkor 50mm 1.4G
 

I Mars fick jag fotografera denna otroligt fina ponny. Han var en korsningsponny av welsh & dansk ridponny. I alla fall jag blev sugen på en egen liten vacker ponny. Åh så fin han var!

Fredag

Kategori: Vardagligt Kommentarer (4)

Ja, det har blivit mycket bilder på den svarta hingsten... Jag hoppas inte ni har något emot det? Jag är helt fascinerad av hur rätt i tiden det var att skaffa en blogg. Här kan jag ju fullkomligt bomba bilder till er ;) Dessutom har jag letat mer noggrannt efter bra bilder från tillfället att ta tillvara på. Så pga er har jag hittat ännu fler guldkorn!
 
Äntligen fredag idag. I helgen ska jag fotografera lite hästar. Ett par halvblod och en 2-årig frieser! Jag hoppas att mitt huvud tillåter det bara, har varit hemma sedan i onsdags pga extrem huvudvärk. Jag är inte avundsjuk på er som brukar ha migrän!
 
Det hade varit roligt att få se vilka som läser här, vill gärna ha era bloggadresser. Kommer säkert också att tipsa någon blogg här om jag hittar något trevligt.

Det kommer upp lite andra bilder idag också.
Ha en underbar dag! 

Den svarta hingsten del 3

Kategori: Hästfoto Kommentarer (0)

Utrustning: Nikon D300S & Sigma 70-200 2.8 APO HSM Macro

Bli en bättre fotograf?

Kategori: Tips & trix Kommentarer (1)

Jag fick ett önskemål om att skriva lite tips om hur man blir en bättre fotograf. Jag själv har precis börjat våga kalla mig själv fotograf, så ta mina tips och tänk på att de är givna av mig där jag står idag, fortfarande som en nybörjare. Åtminstone är det så jag ser mig. Så de här tipsen kommer ur vad jag har märkt har gett mig bättre bilder, på saker som jag tydligt har sett skillnad. På ganska kort tid. Det är lite av en helhetsbild av allt som kommer av att fotografera.
 
Tänk på ljuset - Något som jag verkligen har börjat tänka mer och mer på är ljuset. Det har ju givetvis alltid varit något som varit viktigt att tänka på. Men förr tänkte jag inte på det på samma sätt, då såg jag inte tydliga samband hur man kan skapa en bra bild. Du kan ju skapa så mycket olika effekter och typer av bilder med hjälp av ljuset. Våga experimentera! Hur blir bilden med direkt solljus? Kan det vara snyggt ur en annan vinkel? Vart hamnar skuggan? Skugga är något som lätt kan sänka en bild om den hamnar helt fel. Samtidigt kan det vara effektfullt och stämningsfullt med skugga i en bild, om den är rätt placerad och skapad på ett snyggt sätt.
 
Hur lyfter jag fram motivet trots motljus? Motljus kan ju lätt bli fel om du inte utnyttjar det rätt. Men fy så snyggt det blir om du hittar rätt sätt. Det enda att göra för att utvecklas inom det här är att ÖVA! testa dina teorier. Att läsa bloggar och kolla på andra bilder kan också vara bra, för du kan analysera bilder och fundera för dig själv - hur var ljuset här?
 
Lär dig kamerans inställningar - Jag vet att det låter jätteklyschigt... gjorde nästan lite ont i mig att skriva det. Men det ÄR sant. Vet du inte hur du ställer in, vad du ställer in och varför, så är det lite av en chansning varje gång du trycker på avtryckaren. Självklart kan man få fina bilder genom att fota med olika "program", men det blir sällan ultimat. Jag har själv märkt stor skillnad sedan jag gick ifrån det där och började med manuella inställningar. Det ÄR väldigt, väldigt bra att läsa manualen så du vet vad allting gör. Men jag får erkänna att det där inte är min starkaste sida. Jag har istället provat mig fram. 
 
Studera foton - Som jag nämnde tidigare, studera vad andra fotografer har gjort. Fundera på hur och varför. Nu menar jag inte att ni ska kopiera idéer eller göra något rakt av. Syftet med det hela är att förstå vad fotografen ville och hur denne har fått fram bilden. Man kommer långt på att fundera och planera!
 
Prova olika vinklar - Också något jag nämnt, men om du inte gör det så upptäcker du inte heller vilka vinklar som fungerar i vilka situationer. Du upptäcker också vad som kan göra en bild mer rättvis. Dessutom kan du få oanade effekter av att försöka tänka lite annorlunda med nya vinklar och ny komposition förutom det som klassiskt fungerar.
 
Fota så fort du får tillfälle - Utnyttja att du har vänner och fota dem/deras djur eller vad du nu vill fota. Hör också med dem vad de tycker är fint, så att du lär dig anpassa dig lite efter "kunden". Alla kunder har olika krav, vissa är nöjda med vad du normalt levererar, andra kanske har egna idéer och det är ju jättebra om du redan i nybörjarstadiet kan lära dig att kunna leverera det förväntade. Alla har också olika bildtyckande. På det här viset kan du säkert hitta ditt egna "fotospråk", lära dig vad du gillar och vad som är DU!
 
Tänk inte redigering - Du ska ju fotografera. Inte digitalt skapa en bild. Så när du fotograferar ska du ju absolut inte tänka - "äh, det där kan jag ta bort med photoshop". Fine, gäller det tex ett grimskaft som man inte kan vara utan. Det kan man placera osynligt så gott man kan och kanske ta bort resten. Men när det handlar om mer och mer saker hela tiden. Underlätta och gör det bättre från början genom att tänka ut en bra plats och placering. Utan störande moment, utan tänket att det här, det fixar du minsann i Photoshop... Målet är ju att ta en sån bra bild som möjligt som behöver så lite redigering som möjligt.
 
Tänk efter - Om du har olika objektiv och sådär, tänk efter vad som passar vilket tillfälle bäst. De olika bilderna levererar ju kanske olika bilder vid samma tillfälle, vilket man också kan lära sig mycket av!
 
Va inte för hård mot dig själv - Det är jättebra att vara kritisk och att analysera sig själv som fotograf & sina bilder, misstag osv. Men jämför dig inte med andra. Det är något som får mig att känna mig som en himla usel fotograf. Det finns så himla många duktiga fotografer - mitt är ju knappast bra i jämförelse. Så brukar tankarna gå ibland. Speciellt när man ser fotografer som fotar inom samma inriktning. Men man förstör bara för sig själv. Fortsätt istället att sträva mot ett mål, du FÅR tycka att något du gör är bra. Det är bara bra, för med lite mer självförtroende så vågar man ta för sig lite mer. Men glöm inte bort att stå med båda fötterna på jorden. Överskatta inte dig själv heller. Det gäller att hålla en balans.
 
Jag vet att det kanske blev mer öppna tips, men istället för att sitta här och säga vad ni ska ha för inställningar osv, så tycker jag det är bättre att ni öppnar ert sinne och verkligen lär känna er kamera och alla verktyg och tillgångar runt omkring. Är det något ni saknar eller något annat ni skulle vilja ha tips på? Bara skriv!

Den svarta hingsten del 2

Kategori: Hästfoto Kommentarer (4)

Utrustning: Nikon D300S & Sigma 70-200 2.8 APO HSM Macro

Den svarta hingsten

Kategori: Hästfoto Kommentarer (3)

Utrustning: Nikon D300S & Sigma 70-200 2.8 APO HSM Macro
 
I Februari fick jag äran att åka och fotografera en svart, vacker hingst med enorm utstrålning. En sån där häst som verkligen gör sig på bild. Fler bilder kommer.

Kalmartravet 30/3

Kategori: Travfoto Kommentarer (1)

Utrustning: Nikon D300S & Nikkor 70-200 2.8 ED VRII
 
På Påskafton var jag & en kompis och kikade på trav. Att fota travsport är ju en av mina större passioner inom fotograferandet, så jag är alltid lite extra peppad inför det. Den här gången var det mer nervöst, då jag för första gången fick chansen att använda mitt nya objektiv (Nikkor 70-200 2.8 VRII) efter att jag har uppgraderat mig. Jag blev så himla nöjd! Vilken skärpa det levererar. Det objektivet ser jag fram emot att använda till mina hästfotograferingar.

Äntligen!

Kategori: Allmänt Kommentarer (0)

Ja, äntligen har jag skaffat mig en blogg där ni kan få följa min vardag som fotograf ännu mer. Här känner jag verkligen att jag har möjlighet att berätta & visa i större omfattning av alla fotograferingar jag gör, samt att vi gärna kan gå tillbaka i arkivet. Jag har ju fotograferat med systemkamera sedan 2008, så det finns en del att visa.